Biografi for: Neel Clausdatter Raagaard

Biografi for: Neel Clausdatter Raagaard

Neel Claus Datter var som sagt datter af Claus Jansen [Raagaard], der også var far til Birgitte Claus Datter [Raagaard], som var gift med Hans Pedersen’s bror, Niels Pedersen, der var gårdfæster/gårdmand på Gård No 2 i Tårnby.

Hans Pedersen og Neel Claus Datter
trolovet: mandag d. 14. december 1711
viet: 3. påskedag, tirsdag d. 29. marts 1712 i Tårnby Kirke på Amager

Hans Pedersen, Enkemand af Skelgaard (Trolovet med Kongl. Tilladelse)
og
Neel Claus Datter, Enke i Sundby V.

Forlover for ham var Dirich Cornelisen
Forlover for hende var Jan Raagaard af S.V. (han var hendes bror).

Vi ved jo allerede en del om Hans Pedersen’s første kone og deres børn, men næsten intet om Neel Claus Datter, måske vil det være på sin plads at skrive lidt om hendes tidligere ægteskaber og hendes nærmeste familie.

Neel Claus Datter blev født: 1665 i Raagaard, det fortæller Gravstenen på Tårnby Kirkegård os.
Hendes far Claus Jansen [Raagaard] eller (Claus Jansen Hollænder), havde gården Raagaard i fæste fra 1663, han havde overtaget gården efter sin far Jan Jansen, en hollænder fra "Hollænderbyen" (Store Magleby) på Amager. Jan Jansen havde betalt 80 kurantdaler i indfæstning foruden landgilde.

Inden Neel Claus Datter blev gift med Hans Pedersen, havde hun været gift 3 gange før.

Den første gang således:

viet: søndag d. 1. april 1694 i Tårnby Kirke på Amager
til: Oluff Hansen [den yngre], enkemand af Sundby Vester (Gård No 7 i Sundby Vester).

Forlover for ham var Hans Povelsen fra Tårnby (Gård No 12 i Tårnby, se Gravsten "Nr. 25").
Forlover for hende var Claus (Jansen) Raagaard, foged udi Ullerup (hendes fader).
OBS! Oluff Hansen [den yngre], var enkemand efter Anna Jens Datter og Neel Claus Datter var: "pige af Raagaard".

Der er lige en ting, der skal bemærkes her og det er, at Neel Claus Datter’s bror, Michel Clausen [Raagaard], var blevet viet søndag d. 20. juni 1686 i Tårnby Kirke på Amager til: Sidtze Lauridtz Datter, der var enke efter Oluff Hansen den yngre’s far, som var min tip-7 oldefar Hans Oluffsen, der var gårdmand i Sundby Vester. Dvs. Neel Claus Datter’s bror var gift med hendes tilkommende mands stedmoder.

Oluff Hansen [den yngre] døde primo juni måned 1708. Han blev begravet d. 8. juni 1708 fra Tårnby Kirke på Amager. Ved sin død var han gårdfæster/gårdmand på Gård No. 7 i Sundby Vester. Han blev 48 år, 2 måneder og 2 dage gammel. Han var altså født april 1660.

I juni 1708 var Neel Claus Datter ca. 43 år. Hun var enke og gårdmandskone, og havde måske ikke kræfter og midler til at drive gården uden en mand ved sin side. Så der var kun den ene mulighed at blive gift meget hurtigt igen. Hun blev derfor allerede viet d. 14. oktober 1708 til: Lars Hansen, der var en ungkarl fra Sundby Vester.

Forlover for ham var Hans Jørgensen, gårdfæster/gårdmand på Gård No. 2 i Sundby Vester (det var hans fader).
Forlover for hende var Michel Clausen [Raagaard], der var gårdfæster/gårdmand på Gård No. 5 i Sundby Vester (det var hendes broder).

Hvem var nu denne Lars Hansen, som Neel Claus Datter giftede sig med? Joh, han var en ung mand, der lige var blevet 22 år i samme måned og år (oktober 1708).

I ægteskabet med den unge Lars Hansen fik Neel Claus Datter ingen børn. Hun var evt. blevet for gammel til at få flere børn?

Lars Hansen døde medio januar 1711. Han blev begravet d. 19. januar 1711 fra Tårnby Kirke på Amager. Da han døde var han: "Gaardmand udi Sundbye Vester". Han blev 24 år og 3 måneder gammel. I januar 1711 var Neel Claus Datter ca. 46 år.

Men Neel Claus Datter tabte ikke modet, selv om hendes ægtemænd ikke levede så længe. Hun ville giftes igen.

Så her fortsætter vi med Neel Claus Datter’s 3. ægteskab og ægtemand, som var Dirich Jansen.

Dirich Jansen, der således blev gårdfæster/gårdmand på Gård No. 7 i Sundby Vester, var født 1687 i "Hollænderbyen" på Amager. Han blev døbt: 1687 i St. Magleby Kirke på Amager.

Dirich Jansen var ungkarl og boede i St. Magleby ("Hollænderbyen") da han blev trolovet søndag d. 14. juni 1711 til den halvgamle enkekone Neel Claus Datter. For i hans øjne har hun uden tvivl været en gammel kone? Hun var ca. 46 år, medens han kun var ca. 24 år. Hun kunne mageligt havde været hans moder.

Dirich Jansen og Neel Claus Datter
trolovet: søndag d. 14. juni 1711
viet: søndag d. 19. juli 1711 i Tårnby Kirke på Amager

Dirich Jansen
døde: ultimo oktober 1711 på Gård No. 7 i Sundby Vester
begravet: 3. november 1711 fra Tårnby Kirke på Amager

I dette meget korte ægteskab var der ingen børn.

Men Neel Claus Datter havde ikke fået nok af ægteskaber og med de heraf følgende døde ægtemænd. Hun ville giftes hurtigt igen, men denne gang valgte hun så en ægtemand på hendes egen alder, nemlig den ca. 49 årige Hans Pedersen, som var enkemand og gårdfæster/gårdmand på Gård No. 1 i Skelgaarde.

Hans Pedersen og Neel Claus Datter, blev trolovet mandag d. 14. december 1711, med Kongl. Tilladelse. De blev trolovet ca. 1½ måned efter hendes 3. mand var blevet begravet.

Hans Pedersen og Neel Claus Datter
viet: d. 29. marts 1712 i Tårnby Kirke på Amager
(Han var ca. 49 år og hun ca. 46 år gammel da de blev viet).

Som det kan ses, gik der forholdvis lang tid fra de blev trolovet og til de blev viet. Dette skyldtes nok, at der skulle foretages skifte efter deres respektive afdøde mand og kone. Og da så mange var døde af pest – det Herrens år 1711 – havde Amtsforvalteren rigtig mange skifteforretninger, han skulle have foretaget over hele Københavns Amt, med følgende lang ventetid for mange af dem, der gerne ville giftes igen. Til gengæld så øvrighenden gennem fingre med, at de trolovede flyttede sammen, lige efter trolovelsen, og levede sammen som ægtefolk. Dette blev stiltiende accepteret af alle. Livet skulle jo gå videre. Men samtidig skal vi også huske på, at trolovelsen, i gammel tid, var lige så bindende som vielsen er i vores dage.

Årsagen til de blev trolovet med kongelig tilladelse kendes ikke, men var måske den, at man mente de var i familie med hinanden, godt nok langt ude i slægten. Men Hans Pedersen’s første kone, Marchen Dirichs Datter, og Neel Claus Datter var "kødlige" kusiner, og det kan godt have været nok til, at Hans Pedersen og Neel Claus Datter skulle have tilladelse til at gifte sig med hinanden?

Det blev på Neel Claus Datter’s gård i Sundby Vester, hvor de levede sammen i deres ægteskab. Dvs. at Hans Pedersen fraflyttede sin gård i Skelgaarde. Men hvem der herefter førte gården videre vides ikke med sikkerhed. Men evt. var det Gert Cornelisen [Fines] – han havde en halvpart i gården – der har drevet hele gården videre fra slutningen af 1711?

I 1719 ejede Gert Cornelisen [Fines] hele Gård No. 1 i Skelgaarde, og hans søn Cornelius Gertsen [Fines] førte gården videre, bl.a. i 1726 ses han som gårdfæster/gårdmand på Gård No. 1 i Skelgaarde. Han blev også foged, "De Fattiges Forstander og Sognepræstens medhjælper".

Heller ikke i ægteskabet med Hans Pedersen fik Neel Claus Datter nogen børn. Men hun var jo selvfølgelig også blev så gammel, at det vel har været mere eller mindre umuligt at få børn.

[Kilde: Lokalhistorisk Samling, Taarnby Lokalarkiv: Ejvind P. Christensen, Kastrup.]
-------------------------------------------------------------------------------------------