Biografi for: Peter Georg Charisius
Biografi for: Peter Georg Charisius
IGI Individual Record FamilySearch™ International Genealogical Index v5.0
Denmark Search Results | Download | Print
Peder Georg Charisius Pedigree
Male
Event(s):
Birth: 1726 Bjerre, Vejle, Denmark
Christening:
Death:
Burial:
-------------------------------------------------------------------------------
IGI Individual Record FamilySearch™ International Genealogical Index v5.0
Denmark Search Results | Download | Print
Peter Georg Charisius Pedigree
Male
Event(s):
Birth: 1724 Christiansand, , , Denmark
Christening:
Death: 1774
Burial:
--------------------------------------------------------------------------------
Charisius, Peter Georg. Strandinspektør og tollbetjent på Bastøen 12. mars 1748. Strandinspektør på Amager og tollbetjent på Dragø 1752-74.
[ kilde: http://www.genealogi.no/kilder/Rentekammeret/c-f.htm ]
--------------------------------------------------------------------------
IGI Individual Record FamilySearch™ International Genealogical Index v5.0
Denmark Search Results | Download | Print
MESSE BRUNHOLT Pedigree
Female Family
Event(s):
Birth:
Christening:
Death:
Burial:
Marriages:
Spouse: PETER GEORG CARISIUS Family
Marriage: 21 SEP 1754 Helligaands Kirke, Kobenhavn, Kobenhavn, Denmark
--------------------------------------------------------------------------------
Kirkebogen for Helligaands Sogn 1753 Ægteviede og Trolovede.
Hr. Peter- Georg Charisius --?--?-- Strand Inspekteor paa Amager og
Pigen; Messe Brunholth efter Konge; bevillin derefter Copulerede i Kirken
------------?------------?------------ d; 21 Septbr.
E. Charisius B. Lowenhoff
----------------------------------------------------------------------------------
Udtræk fra DDD Oeders Eftr. 1771 København
1 poster fundet. Der vil blive vist max. 100 poster
Kilde: OE-1771
Mandens navn: N. Charisius Mandens erhverv: Tolder. har Løn af Kongen
Mandens alder: 55 Mandens civilstand: Gift
Mandens nr. ægteskab: 1 Mand død (ja/nej): Nej
Hustru død (ja(nej): Nej Hustrus alder: 34
Hustrus civilstand: Gift Hustrus nr. ægteskab: 1
Sogn: Store Magleby Herred: Sokkelund
Amt: København Stednavn: Dragøe
Indtastningsnr: B2489 Løbenr.: 125
Kommentarer: "2. Dragøes Bye" skrevet som nyt stednavn til højre på siden
-------------------------------------------------------------------------
Navn: Messe Charisius Køn: K Alder: 52 Civilstand: Enke
Erhverv: Tolder Enke
Kilde: FT-1787 Amt: København Herred: Sokkelund Sogn: Store Magleby Stednavn: Dragøe Bye
Matr.nr/adresse: - Indtastningsnr: B2108 Løbenr.: 1926
Kommentarer: Messe Brunnholdt, død 15 sep 1802, enke efter tolder i Dragør Peder Georg Carisius (1716-1777)
---------------------------------------------------------------------------
Kirkebogen for Store Magleby Sogn, 1777 Døde Mandskøn, side.228, nr.21
d; 15 Junue, Hr. Peder Georg Carisius Tolder paa Dragöe
61 Aar 4 Maaneder 1 uge 2 dage, Gl.
----------------------------------------------------------------------------
Vestgrønningen 1 og 3, matr.nr. 7
Den grund, som udgør Vestgrønningen 3, må være identisk med den grund, der den 29.marts 1754 blev udstykket til og erhvervet af Dragørs daværende tolder, Peder Charissius. Det udstykkede areal var 28 alen i kvadrat og havde plads til et hus på 9 fag. Men tolderen fik aldrig bygget på det, og et par år senere solgte han grunden til sin medhjælper, strandrider Niels Brinch, der havde fået embede i Dragør i 1753.
Niels Brinch opførte her et hus på 5½ fag, men "kom til" at lægge nogle alen til grunden i en strimmel ud mod Kirkevejen, hvilket han blev kraftigt bebrejdet af de to gårdmænd i byen, som til stadighed mente, at de ejede den omliggende fælled. Han tilbød at betale for den ekstra strimmel, men de ville ikke modtage noget - for så ville de to kværulanter jo også være afskåret fra at beklage sig mere.
I 1757 ansøgte Brinch amtmanden om at måtte erhverve et nord for sit hus beliggende "liden øde stykke unyttig grund omtrent 12 alen i bredden - - siden det ingen menneske er til hindring, langt mindre til skade, såsom det er en ufrugtbar tør sandplads". Han ville bruge arealet til at opføre en stald og en hølade på. Denne udstykning blev anbefalet af både fogden, schouten og amtsforvalteren, men de to gårdmænd protesterede. Dette areal må være det senere matr.nr. 7a, Vestgrønningen 1. Da gårdmændene til sidst hævdede, at de selv ville bebygge grunden og endda påstod allerede at have indkøbt materialer dertil, resolverede amtmanden, at Brinch ikke kunne erhverve arealet. Han havde "fået så megen plads til hans iboende hus på fælleden", som han behøvede og havde "stald og rum nok at bjerge sin hest og foering udi".
Men hvor boede tolder Charissius så, når han ikke ville bygge på den af ham erhvervede grund?
I huslisten for 1759 oplystes det, at tolderen "bor i byens hus", og det kan vel næsten kun være den nuværende museumsbygning på havnen, der blev opført i 1753 som et smedehus med en dertil hørende lejlighed til en smed. Men byens nye unge smed, Niels Bendtsen, havde åbenbart ikke brug for lejligheden, da han netop samme år havde giftet sig til huset von Ostensgade 9. Det er derfor nærliggende at formode, at tolderen har kunnet flytte ind her i byens hus og derfor ikke fik brug for sin byggegrund. Desuden lå hans arbejdsplads, havnen, lige uden for vinduerne. Det var her, han skulle føre tilsyn med de ind- og udgående fartøjer.
De to gårdmænd havde i 1758 postuleret, at de havde i sinde at bygge på grunden mellem Kirkevej og Niels Brinchs hus, men det fik de vist aldrig gjort. I 1764 søgte skipper Albert Dirchsen imidlertid lodsvæsenet om at få lov at bebygge denne grund, idet lodserne skulle afgøre om et byggeri her ville være til gene for deres arbejde. Albert Dirchsen fik lodsernes accept, og her blev bygget et hus til hans nygifte datter, Maynow, og hendes mand, Pieter Jacobsen Bacher. Det er det nuværende Vestgrønningen 1. Senere i århundredet fik Maynow indrettet en lille butik i den vestlige ende. Hun havde bevilling til at handle med urtekramsvarer samt ostindiske og vestindiske varer.
I 1762 blev strandrider Niels Brinch pensioneret og har dermed formodentlig forladt byen. Måske blev hans hus da overtaget af tolder Charissius, for i Oeders liste fra 1771 - en slags folketælling, der har optegnet beboerne i den rækkefølge, som de beboede husene - står som nr.1 tolder Charissius (Vestgrønningen 3), som nr.2 Pieter Jacobsen Bacher (Vestgrønningen 1) og som nr.3 Pieter Hansen Skrædder (Højerup, Stationsvej 2). Charissius døde imidlertid i 1777. Om det var på dette tidspunkt eller senere, at Pieter Jacobsen Bacher overtog Vestgrønningen 3, er ikke til at sige. Det er nemlig desværre umuligt i de følgende folketællingslister at lokalisere, hvor tolderenken Messe Brunholdt boede.
Bacher har formodentlig revet Niels Brinchs 5½ fags hus ned og udlagt grunden til have til sit eget hus. Studerer man det lille kort fra Hærens Arkiv over Dragør i 1785, ser det ud, som om der på dette tidspunkt kun ligger skolen (i nr.5) og Bachers hus på dette område.
I 1796 blev Pieter Jacobsen Bachers eneste barn, datteren Trein, gift med kaptajn Jacob Andersen Mørch. Det må være dette par, der har ladet bygmester Blichmann opføre den nuværende bygning på Vestgrønningen 3 - et 9 fags hus, som grunden oprindelig var udstykket til.
Trein Pieter Bacher arvede også Vestgrønningen 1, og det er årsag til, at de to ejendomme begge har fået matrikelnummeret 7 - senere adskilt i 7a og 7b.
Det er for øvrigt her i huset, Vestgrønningen 3, at maleriet, som Hermann Hansen Koefoed i 1780 malede af skibskaptajn Mørch fra Dragør, har hængt. Portrættet, der i sin tid har tilhørt Frederiksborgmuseet og senere er overgået til Handels- & Søfartsmuseet på Kronborg, har på bagsiden en påhæftet seddel, hvorpå der står: "Skibscaptain Mørch fra Dragør. Har tilhørt Skibscaptain Borck, senere Madam Rander". Disse navne har alle relationer til Vestgrønningen 3.
Skibskaptajn Mørch er identisk med skipper Pieter Jensen Mørch (Fogdens Plads 13), der var barnløs, men onkel til både Jacob Andersen Mørch og hans kone Trein Pieter Bacher, så de arvede maleriet. Efter Jacob Mørchs død giftede hans enke sig med skipper Hans Borg, som er den på sedlen nævnte "Skibscaptain Borck". Efter deres død arvedes Vestgrønningen 3 samt maleriet af Treins fætters barnebarn, Jacob Dirchsen Mørch, som den barnløse kone havde adopteret. Han ejede huset indtil 1885. Hans datter blev gift Rander, og dermed forklares det sidste navn på sedlen. Det er formodentlig hende, Mette Rander, der har skænket maleriet til Frederiksborgmuseet.
-------------------------------------------------------------------------