Biografi for: Christen Christensen Stokkendal

Biografi for: Christen Christensen Stokkendal

Generelle notater:

Poul Emil Bendtsen:
Lemvig Avis fredag den 14 august 1885. Artikel vedr. en mislykket studehandel.

"En rar handel"
I fjor efterår solgte jeg til Laust Agergaard i Nr. Nissum et par stude, som blev leveret i Holstebro den 7 september, dagen før markedsdagen. Køberen modtog studene uden at gøre nogen som helst udsættelse på eller indvending mod dem, og ytrede kun, at han kunne ske tjeneste i at beholde købesummen, indtil markedet var forbi, og hertil gav jeg mit samtykke. Dagen efter udtalte Laust Agergaard til mig, at den ene stud havde en knude på ydersiden af kæben, og at han ikke troede, at den var rigtig frisk, hvorfor han ville have den synet, men for øvrigt gjorde han ingen bemærkning, og lige så lidt havde han noget som helst at indvende mod studene, da jeg ved senere lejlighed talte med ham. Omtrent 3 uger efter leveringen kom en dreng imidlertid trækkende med studene til mit hjem og bragte den besked, at her var studene, som Laust Agergaard ikke ville have, da den ene var syg. Jeg erklærede mig selvfølgelig uvillig til at tage mod studene, så meget mere som budet på min forespørgsel udtalte, at han ingen dyrlægeattest medbragte, men da en gårdmand her i sognet, som tilfældig var til stede, indtrængende rådede mig til, uanset min åbenbare ret, i alle tilfælde at undgå proces, var jeg godmodig nok til alligevel at modtage studene.
Jeg skulle ikke have frembragt denne sag for offentligheden - thi Laust Agergaards egen bevidsthed om den behandling han har ladet mig blive til del, må sikkert være ham ubehagelig nok -, men forskellige rygter, som er komne mig for øre, og som går ud på, at jeg skal have gjort forsøg på at narre Laust Agergaard, foranlediger mig til gennem nærværende blad at henlede opmærksomheden på dette træk af hans handelsvirksomhed.
Om også den ene stud havde en lille knob på den ene kæbe, må det blive hans egen sag, da en sådan fejl ubetinget hører til de synlige, men den havde i al fald aldeles ingen indflydelse på studens helbredstilstand, hvilket også fremgår af den omstændighed, at Laust Agergaard ingensinde har erhvervet endmindre forevist mig nogen dyrlægeattest for det modsatte og egentlig var han ubetinget aldeles uberettiget til efter 3 ugers forløb at tilbagesende eller fordre af mig, at jeg skulle tage studene tilbage.
Om grunden til Laust Agergaards udfærd er, at studene på salgs tiden eller senere har vist sig at være temmelig dyre, er jo aldeles ligegyldigt, navnlig overfor spørgsmålet om, hvem af os det er som er bleven dårligt behandlet; Afgørelsen heraf overlader jeg roligt til dette blads læsere, og råder sluttelig enhver, der måtte have kreaturer eller andet at afhænde, at være forsigtigere med at give kredit, end jeg har været det.
Stokkendal i Humlum, den 2 juli 1885. Chr. Christensen.

Den Laust Agergaard der henvises til er sandsynligvis:
Laurits Olesen og hustru Maren i Agergaard i Nr. Nissum. De fik en søn den 22 feb. 1870, Niels Lauritsen Agergaard, som blev gift med Ane Bæk Jensen født 25 marts 1878 i Møldambjerg, Lomborg sogn. Denne Ane Bæk Jensen var datter af Christen Hulgaard Jensen født 14 august 1843 i Makholmhus, Resen sogn.
Se Slægten fra Bækgården i Resen sogn udgivet 1987 af Nordisk Slægtsforskning, siderne 55 og 71.

Der findes en Niels Stokkendal i Nr. Makholm år 1920.

Der findes en Jens Lægaard i Harrestrup, Felding, jf. gældsbrev til spare- og lånekassen for Resen Humlum dateret 15 dec. 1919. Han er gift med en datter fra Stokkendal og er svoger til kautionisterne. Han blev gift med Kirsten Nørskov Jensen #2282, gift 21 nov. 1873 i Humlum, født 18 Jul 1846 i Hvidbjerg, Barslev Mølle, (datter af Jens Christian Poulsen #5862 og Christiane Cecilie Madsdatter #5863) død 27 jan. 1923 i Humlum, Stokkendal. Kirsten: Undersøge forældre til Kirsten Nørskov. Se Mellem Limfjord og Alhede side 29 og deromkring.

[kilde: http://www.mkris.dk/ slaegt@mkris.dk]
------------------------------------------------------------------------------