Biografi for: Peiter Jensen Strømberg
Biografi for: Peiter Jensen Strømberg
FT-1771;B2489;349;11;Dragøe;
P. Strømberg;Skipper;32;Gift;1;Nej;Nej;;;26;Gift;2;;;"Stromberg" er snarest skrevet som efternavn
------------------------------------------------------------------------
FT-1787; B2108;604;Microfiche 366, side 656;Dragøe Bye;;[ Matr. 52, Stettinstræde 13 ];
Dorthe Jens [ Strømbergs ];K;Madmoder;34;Gift;1;-;Dorthe Jens Jensen Strømbergs, døbt 23 dec 1753, død 08 apr 1823
Pieter Jensen Strømberg;M;Husbonde;37;Gift;1;Skøyte-Fører;Pieter Jensen Strømberg, døbt 23 apr 1752, død 29 nov 1807
Kirsten Svends;K;Madmoder;46;Gift;2;-;Død 15 apr 1812. Det tidligere ægteskab med Jens Jacobsen 18 okt 1767 endte i skilsmisse.
-----------------------------------------------------------------------
[kilde: http://www.dragoer.dk/page2529.aspx]
Stettinstræde 13
Matrikel nr. 52
Det var den ældste datter inde fra nr. 11, der bosatte sig her.
Hun var i 1699 blevet gift med en skomager, Pieter Pedersen. Om Pieter Pedersen Skomager meddeler skattemandtallet i 1705: "Denne mand kan endnu med samme sandhed som i forrige mandtal angive, at han sidder i gæld og lever i slet tilstand, mere med gammelt at flikke end noget nyt at forfærdige".
Da han døde i 1709, måtte Ehm antage en skomagersvend for at holde virksomheden i gang. Han hed Christoffer Jensen og var fra Skåne. I 1712 fik de et barn sammen, men ulykkeligvis havde han allerede en kone hjemme i Skåne, så der blev intet bryllup ud af det.
I 1715 blev Ehm dog gift igen. Denne gang med en orlogsmatros Pieter Pietersen Strømberg fra Helsingborg, og dette par grundlagde hermed den store Strømberg-slægt i Dragør, selv om ikke alle Strømbergerne var ægte, d.v.s. blodsbeslægtede med Pieter Strømberg fra Helsingborg, for i denne familie har svigersønnerne mange gange været ivrige efter at tage slægtsnavnet til sig.
Pieter Pietersen Strømberg fordristede sig i begyndelsen af 1720'erne til at holde kro i huset, hvilket var i vejen for kroejer Abel Svendsdatters privilegier og fik hende til at fare frem med bål og brand.
I begyndelsen havde han købt både brød og brændevin hos hende, uden at hun havde grebet ind. 18 skilling pr. pot havde han givet for brændevin, men efter at han forgæves havde forsøgt at få hende til at nøjes med 16 skilling potten, havde han købt brændevin i København. Så blev Abel imidlertid sur og lagde sag an mod ham. Hun postulerede endda, at han både skulle have "brygget og brændt". I juni 1723 blev han idømt en bøde på 4 sldl. 3 mk.
I januar kom der igen liv i samme sag, for Pieter Strømberg havde selvfølgelig ikke betalt bøden, og i september var der sket udpantning hos ham. Man havde taget et lagen og to puder, et broget forklæde og et pelsskørt tilhørende hans kone samt en klædning, som har været Strømbergs egen.
Hans overordnede på Holmen blandede sig nu i sagen. Det var en kommandørkaptajn Koningh, chef for orlogsskibet "Beskærmeren", og Strømberg har formodentlig gjort tjeneste på dette fartøj. Koningh fik ham til at klage over schoutens behandling af retssagen. Strømberg var nemlig blevet indkaldt til at møde i retten med to dages varsel på et tidspunkt, hvor han var borte fra hjemmet.
På dette tidspunkt lå "Beskærmeren" sejlklar på Københavns Red, ifald den russiske flåde skulle røre ildevarslende på sig. Han havde derfor ikke mulighed for at møde frem og forsvare sig. Han havde ikke engang fået en udskrift af dommen, heller ikke da man kom og udpantede hos ham. Det forlød også, at der en nat var blevet smadret en del vinduer hjemme hos ham, og han antydede, at det skulle have med sagen at gøre.
I slutningen af februar 1724 kom det imidlertid til et forlig parterne imellem. Abel Svendsdatter fik de 4 sletdaler 3 mark og han fik sit konfiskerede gods igen. Amtmanden gav 4 rigsdaler til dækning af forligets omkostninger. Heraf fik kommandørkaptajn Koningh de 4 mk. Og Abel Svendsdatter og Strømberg fik tilhold om "at leve med hinanden i fredelighed og rolighed".
Hustruen Ehm Jansdatter døde først i 1760, næsten 82 år gammel. Det blev hendes og Pieter Strømbergs datter Dorothea, gift i 1738 med Jens Jensen med tilnavnet Strømberg, der overtog huset.
Jens var matros og Dorothea - eller Dorthe - vævede. De fik en søn og to døtre sammen, inden hun døde i 1752.
Jens' næste kone, Marchen Theisdatter, fødte en søn Pieter samt en datter Dorthe, som blev gift med skipper Pieter Hansen Jans og siden overtog huset.
Dorthe og Pieter havde hos sig som lejer hendes broder, Pieter Jensen Strømberg, der ernærede sig som skøjtefører og i 1783 var blevet gift med Kirsten Svendsdatter.
Denne Kirsten havde et tidligere forlist ægteskab bag sig. Hun var i 1767 her i sognet blevet gift med en person ved navn Jens Jacobsen.
Efter et par år og to børnefødsler flyttede de til Skåne, hvor han forlod hende. I Lund fik hun en skilsmissedom, udfærdiget af det teologiske konsistorium her og underskrevet af biskoppen i Lund. Dette papir kunne hun vise frem for præsten i Store Magleby, da hun ville gifte sig med Pieter Jensen Strømberg. Pieter døde i 1807, mens Kirsten døde i 1812 som almisselem.
Dorthe fik tre sønner med Pieter Hansen Jans. Den mellemste søn, Jens Pietersen Jans, blev styrmand og overtog siden huset.
------------------------------------------------------------------------------------