Biografi for: Niels Kristian Vesti Andersen

Biografi for: Niels Kristian Vesti Andersen

Niels Vesti Andersen 1927
////////////////////////////////////////
Arvefæste nr.5
-----------------------------------------------------------------
Niels Kristian Vesti Andersen
* 04-02-1898
~ 19-05-1927
D 08-07-1949
-----------------------------------------------------------------
Jerne Sogns Kirkebog 1898 Fødte Mandskøn side 18
nr.4 1898 d. 4de Februar, Jerne By og Skads Herred, Niels Kristian Vesti Andersen
Karetmager i Jerne Hans Peter Andersen og Hustru Ane Sørine Jensen, 21 Aar.
Dåbsdag; 1898 d. 27de Marts af Sognepræsten i Kirken.
Faddere; 1; SmedeKone Else Jensen, Jerne,-
2; SkrædderKone Bothilde Jensen, Esbjerg,-
3: Skrædder Jens Jensen, Esbjerg,-
4; Smed Niels Jensen, Jerne,-
5; Fiskehandler Johannes Jensen, Jerne.
-------------------------------------------------------------------

Jerne Ministerialbogs Fol. 18 No 4,
Daabsattest

for: Niels Kristian Vesti Andersen
Fødested: Jerne By og Sogn
Aar og Dag: 1898 4 de Februar
Daabsdag i Kirken: 27 de Marts s. Aar. i Jerne Kirke
Forældre: Karetmager Hans Peter Andersen i Jerne og Hustru Ane Sørine f: Jensen

Overensstemmelse med Jerne Kirkes Ministerialbog bevidnes
Jerne Præstegdr. d. 19 Nov. 1904
L.Ingerslev
Sognepræst.

-------------------------------------------------------------------
Den 7.Juni 1909 bliver Niels Kristian Vesti Andersen som 11 aarig fulgt til toget af sin moder Sørine, for at blive sendt til Sjælland,- til sin farbroder Anders Vesti Andersen, på Bakkegaarden, for at tjene penge.


Den 23.April 1927 køber Niels Kristian Vesti Andersen Bakkegaarden for 42.500,oo Kr. af Anders Vesti, til overtagelse den 1' Maj 1927. Anders er her Enkemand og Niels er endnu Ugift.

Skøde.
===============
Underskrevne Gaardejer Anders Vesti Andersen, Soderup, sælger, skøder og endelig overdrager herved til min Brodersøn
Niels Vesti Andersen, Soderup, den mig tilhørende Ejendom Matr.Nr.5 a af Soderup By og Sogn, kaldet "Bakkegaard",
af Hartkorn 5 Tdr. 6 Skp. 0 Fdk. 2½ Alb. Med Ejendommen følger alt dens rette Tilhørende og Tilliggende i enhver Henseende samt dens paastaaende Bygninger med disses mur,- jord,- og naglefaste Tilbehør, derunder Kakkelovne, Komfur, Indmuret Kedel, Ledninger og Instalationer. Endvidere medfølger al paa Ejendommen værende Besætning og Inventarium, Vogne, Redskaber og Maskiner, Sæd, Avl, Afgrøde, Hø, Halm og Gødning, kort sagt alt, hvad der hører til Gaardens drift.
Ved Sælgerens Bortflytning fra Gaarden medtager han derfor kun sit private Indbo.
Vilkaarende er følgende:
1.
Køberen overtager alt det købte den 1' Maj d.A., men det henstaar allerede fra Dato for hans Regning og Risiko, saaledes at han i Ildebrandstilfælde hæver Branderstatningen til anordningsmæssig Anvendelse.
2.
Alle fremtidig af Ejendommen gaaende Skatter, Afgifter og Præstationer af enhver Art betaler Køberen, der ogsaa betaler Amtstueskatten i Juni Termin d.A.
3.
Købesummen er fastsat til 42.500 Kr. hvortil kommer Naturalydelser til Kapitalværdi 1000 Kr. ialt 43.500 Kr. skriver Fireti Tre Tusinde 500 Kr., hvoraf vi paa Tro og Love erklærer, at 2000 Kr. er Vederlag for medfulgt Løsøre. Købesummen berigtiges saaledes:

Køberen overtager til Indfrielse og Forrentning de to i Ejendommen indestaaende Prioriteter til:

K.A.Larsens og Hustrus Legat stor..........................................................................13.000 Kr.
og til Københavns Universitet................................................................................ 4.500 Kr.
Sidstnævnte Laan, der har 1' Prioritet, er Afløsningslaan, som forrentes med
4½ % p.a. Resten af Købesummen......................................................................25.000 Kr.
Ialt. 42.500 Kr.


Endvidere forpligter Køberen sig og efterfølgende Ejere af den købte Ejendom til at levere Sælgeren 1 Liter sød Mælk hver anden Dag paa hans Bopæl i Soderup samt til at yde ham den Kørsel, han har Brug for, ved Hjemkørsel af Ildebrændsel og lignende. Endvidere skal han yde Sælgeren al anden Kørsel, naar denne ønsker det, dog ikke i den travle Saa- og Høsttid, med Gaardens bedste Vogn, paalidelig Kusk og gode, rolige Heste.
Værdien af disse Ydelser anslaas til 100 Kr. om Aaret.
Til Sikkerhed for disse Ydelser gives der Sælgeren oprykkende Prioritet og Panteret i den solgte Ejendom med Tilbehør næstefter de forannævnte 3 Prioriteter paa tilsammen 42.500 Kr. Som følge heraf vil disse Bestemmelser være at tinglyse og notere paa Ejendommens Blad i Panteregistret.
4.
Alle Omkostninger ved denne Handels Ordning og ved Prioriteternes Overtagelse som ved Obligationen til Sælgeren betaler Køberen.
=============
Den solgte Ejendom skal herefter tilhøre Køberen med de samme Rettigheder, Byrder og Forpligtelser, hvormed den har tilhørt mig og med Hjemmelspligt for mig efter Loven. Det bemærkes, at ved Skøde, læst d. 16/2 1888 er der forbeholdt Ejeren af Matr.Nr. 5 b Ret til at hente Vand af en Brønd paa Ejendommen samt til at afbenytte en Vej til samme.
Der paahviler Ejendommen Kontrakt, læst 3/7 1902, fra Sælgeren til Ferd. Julius Hansen angaaende Leje af et Stykke Jord paa 49 Aar. til den 30' April 1951, og Deklaration overfor Nordvestsjælland Højspændings - Elektricitetsværk, læst 12/6 1924.
Jeg Niels Vesti Andersen modtager dette Skøde, hvis Bestemmelser jeg forpligter mig til at opfylde.
Det bemærkes, at Sælgeren er Enkemand og Køberen ugift.
Renterne pr. 11' Juni Termin d.A. af Prioriteterne til Larsens Legat og Universitetet betaler Køberen.

P.t. Holbæk, den 23' April 1927.
Som Sælger: Som Køber:

A.Vesti Andersen Niels Vesti Andersen

Til Vitterlighed om Underskrifternes Ægthed og Dateringens Rigtighed samt om at begge Underskriverne er fuldmyndige:

N. Werner W. Werner


Ps. Efter Anders Vesti's død blev punkt 3. udslettet af tingbogen.


Niels Kristian Vesti Andersen bliver gift med Estrid Jensen fra Edelgundegaard i Tingerup, og de får en datter Jytte Vesti Andersen, som bliver født den 18.November 1936 i Soderup.


Niels Kristian Vesti Andersen bestred flere hverv bla. som Sognefoged i Soderup og Sognerådsmedlem i Eskildstrup Kommune.

Niels Vesti havde 9 søskende: Laurits,- Aksel,- Anna,- Vesti,- Asta,- Ejler,- Jens,- Hans,- og Viggo.


I et foredrag som Jytte Vesti har afholdt i en forening har jeg plukket følgende:

..............I 1889 dør Ane ArildsDatter's mand kun 51 Aar gammel og 2 år efter dør Ane selv,- 52 Aar.
De yngste i flokken 2 drenge var ikke konfirmeret, men deres bror Anders Vesti, overtager gården og han påtager sig ansvaret for dem.
Året efter gifter Anders sig med Stine, det er blevet fortalt at da hun som nygift kom til gården, blev hun mødt af de to drenge ( Christian og Søren) . De sprang ellevilde om på gårdspladsen, for der var en ko der havde kælvet, så nu skulle de ha' råmælk............til middag. Så hun havde fra starten både mand oig børn. De blev på gården til de var udlærte i deres fag, de var begge håndværkere og ikke interesereti Landbrug.
Stine fødte en lille pige som kun levede nogle få timer,- de fik aldrig senere nogen børn, så de måtte ud at låne,- og søskendebørn var der jo nok af.


Det var skyld i at en mor d. 7Juni 1909, måtte følge sin 11 årige søn til toget i Esbjerg, for at sende ham til Sjælland, hvor drengens farbroder havde slægtens gård, men ingen arvinger, det må havde været frygteligt både for more'n og drengen - drengen var min far, han hed Niels Vesti.

Far var da heller ikke særlig glad for at være herovre, men ingen spurgte ham om han ville hjem igen. Kun i ferien 14 dage hver sommer, så han sine forældre og søskende,- der var langt til Esbjerg dengang - når han så havde været hjemme på besøg, græd han sig i søvn de næste 14 aftener når han kom i seng.
Og når han fik allermest hjemve' , så gik han op på den store bakke derhjemme, og kikkede mod Vest, for derovre et sted boede hans forældre og søskende, - der efterhånden blev til 10 stk.
De var fattige derovre, men selvom farbroderen og tanten, var bedre stillet økonomisk, og selv om han havde udsigt til at skulle arve en gård, kunne det ikke opveje savnet af familien i Esbjerg.
--------------------------------------
D3509;,,,,FT-1916;,,,, Soderup;,,,,Matr.nr;5a;,,,,Løbe nr;6;

Pålignet personlig Skat 1916-17
;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Kr;,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Kr;,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Kr,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Kr;
indkomst;3545,-;formue;25.000,-;til Stat;83,40;til Komm.119,07;

Anders Vesti Andersen;M;22/6-1861;G;Husfader;Gaardejer;
Kirstine Andersen;;;;;;;;;;;;;K;;;6/5-1866;G;Husmoder;
Niels Vesti Andersen;;;;;M;;;4/2-1898;U;Slægtning;Landbrug;
Ludvig Nielsen;;;;;;;;;;;;;;;;;M;24/4-1900;U;Tyende;
Valborg Schultz;;;;;;;;;;;;;;;;;K;21/2-1899;U;Husgerning;
-------------------------------------

Bedre blev det ikke da han som voksen ikke rigtig havde lyst til Landbruget, han ville gerne ha' lært noget andet, men det kunne der bestemt ikke være tale om, det var jo ikke derfor han var kommet herover. - Så det var måske derfor de gamle papirer var havnet på loftet, interressen for Bakkegaarden var måske ikke så stor.
Han havde jo også som barn betalt dyrt for den.

Far var meget intereseret i hvad der foregik omkring i Sognet, og han havde også forskellige tillidsposter b.la. var han nogle år medlem af Sognerådet og der formand for det sociale udvalg,- jeg mener at kunne huske at man hentede aldersrente derhjemme. - Jeg husker også der en dag, kom en mor med hendes 7 børn, de kom gående fra den anden side af Sognet. Manden havde forladt dem, og nu havde hun ikke til mad til børnene og hende. Medens de drak kaffe og spiste "sigtebrødsmadder" ringede far så (i krafr af hans job som formand) til hendes lokale handlende så kunne hun købe ind der, og de handlende så sende regningen til Kommunen. Bestemt ingen rar situation for hende at være i.

Far var også i nogle år Sognefoged. - Der er måske nogle af mændene her i dag, der har været hos far for at tilmelde sig i lægdsrullen, og flytte den igen hvis man rejste ud af Sognet. Eller nogle af jer har måske hentet hundetegn derhjemme.

Skulle man borgerligt vies og man boede på landet gik man til Sognefogeden,- der er mange der er blevet gift derhjemme. - Jeg husker især et' bryllup!
Der kom en ung mand: Om ikke far ville vie ham og hans forlovede. Han havde taget plads på en af gårdene her omkring - som gift forkarl. - Om han havde været lidt sen til at få friet, eller pigen til at få sagt ja, melder histoprien ikke noget om, men de havde ikke nået at blive gift inden de til skiftedag - den 1.November flyttede fra Lolland eller Falster. Og nu måtte man på gården ikke vide at de ikke var gift,- om far ikke ville vie dem en aften. og også sørge for vidner. Det kunne sagtens klares, mor og karlen kunne være vidner.
Der var helt andre ting der ihvertfald for min mor, var noget af et problem. For når far agerede giftefoged derhjemme foregik det altid i vores pæne stue, den blev ikke brugt til hverdag - slet ikke i vinterhalvåret,- og da dette var i November var der hundekoldt, så der måtte tændes op.- Det var i årene lige efter Krigen så vi havde heller ikke ordentligt ildebrændsel. Kakkelovnen i stuen kunne ikke li' tørv; og var vinden tillige i et bestemt hjørne, var det helt galt,- og det var det den Novemberaften.
Så hvis brudeparret havde tårer i øjnene, var det ikke kun over det højtidelige øjeblik. Kakkelovnen røg simpelthen, så de dårligt kunne se hinanden, så vielsen er nok gået hurtigt, og med det obligatoriske glas vin, med småkager, kunne de blive ønsket tillykke, men det har nok også været rart at få halsen skyllet.
Far fulgte brudeparret ud, og ved afskeden sagde han: Skal I nu ud og fejre brylluppet med en bedre middag? "Nej" sagde bruden, "Festen nåede vi at holde inden vi rejste herop".
Og så kørte de to hjem til deres nye hjem, - på en cykel, bruden sad på stangen.
Hvis det ægteskab har holdt,- (og det må det efter den gang røg) er de ved at kunne fejre 43 aars bryllupsdag.

Far døde i 1949 og mor stod ene med ansvaret for gården i nogle år. - For 25 siden blev det så vores tur til at sætte vores præg på Bakkegaarden.
Både min mand og jeg har været glade for at arbejde og bo der, med vores 5 børn,- 1 pige,- og 4 drenge,- den ældste hedder forøvrigt Niels Vesti, han og hans kone fik for 2 år siden en lille ny Anders Vesti.


Arvefæster nr.5 af Bakkegaard Niels Vesti Andersen døde 8.Juli 1949.

Vesti Andersens
jordefærd
Gdr. sognefoged Niels Vesti Andersen, Soderup, begravedes i gaar fra Soderup kirke, der var smukt pyntet.
I det meget store følge var repræsentanter for politiet. Mange af heredets sognefogeder var mødt, og ogsaa forsvardsbrødrene, der mødte med fane, var talrigt repræsenteret. Iøvrigt saas repræsentanter for Østifternes brandkasse, landboforeningen og flere af de instutioner som Vesti Andersen var knyttet til.
Der var signerede kranse fra Soderup - Eskildstrup sogneraad, sognefogederne i Merløse - Tuse Herred,
landmandsbankens repræsentantskab, forsvarsbrødrene, politimesteren i Holbæk, Holbæk amts landboforening og fra mejeriet Langholm.
Efter salmen "Lyksaglig" - talte pastor Helma, Soderup om at ydmyge sig under Guds vældige haand;
han har omsorg for os alle. Der ligger her er opfordring til ikke at tabe modet under omsorg og modgang.
Vi samles om Vesti Andersens kiste med sorg og vemod, han var en mand med gode egenskaber, og han har haft betydning ogsaa ud over sognet.
Vi vil helst huske ham som den dygtige og handlekraftige mand, han var før sygdommen.
Der er mange minder, som vi skal værne om.
Hans livsanskuelse var, at vi skal hjælpe hinanden, og der er mange, der føler taknemlighed overfor Vesti Andersen for hans sindelag.
Vesti Andersens brødre bar kisten til graven, og blandt familien var ogsaa hans far; hans mor kunne ikke deltage.
Efter jordpaakastelsen og salmen "Krist stod op af døde" - takkede en bror følget.
----------------------------------------------------------------