Biografi for: Hilbert Winther-Hinge

Biografi for: Hilbert Winther-Hinge

Kirkebogen for Filips Sogn, Fødte Mandskøn 1936, side.108, nr.80

3-120,
6-129,
7-137,
9-II 70,
6-117
13de December, Grækenlandsvej 5 st.tv
Hilbert Winther-Hinge

Forældre; Blikkenslagersvend Walther Winther-Hinge og Hustru Anna Oline Nielsine født Tønnesen
31 - 30 Aar
F. t. s. 20-9-1905 i Tyskland
Viede i Kastrup Kirke d. 25 Maj 1935

Daab; 14 Februar 1937 af Pastor Jeppesen i Kirken.

Fadd; Fru Margrethe Hinge, Englandsvej 353,-
Fru Marchen Tønnesen, Søvangs Alle 23, Kastrup,-
Arbejdsmand Kaj Jensen, s. st. nr.25 og,-
Forældrene.

Bemærkn; Navn.S. 13/6-37. Vor Frue S. Aalborg.
1/ 21/12-1936
2/ 15/02-1937
--------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------
[Forsiden] [Emneliste] [Arkiv] [Ugens bøger]

En højere sags tjeneste - PET under Den Kolde Krig. Af Hans Davidsen-Nielsen. 399 sider, 17 x 24 cm. Ill: 44 fotos. Pris kr 269,00. [Udgivet 30/1 2007]

En omfattende beretning om PETs virksomhed under den kolde krig, der giver et godt overblik over en af de mest spændende perioder i nyere tid.
Gennem adgang til PET's arkiver og interview med en række chefer og medarbejdere giver journalist Hans Davidsen-Nielsen et indblik i en ellers hermetisk lukket verden. Han fortæller om tjenestens jagt på spioner og overvågning af venstreorienterede danskere, dengang verden var delt mellem Øst og Vest. Om PET's succeser og fiaskoer, om tjenestens gentagne brud på reglerne for politisk registrering og om de personligheder, der har siddet i chefstolen gennem de mange år. Hvem tegnede efterretningstjenesten? Og hvordan tænkte og handlede de mennesker, som var betroet ansvaret for Danmarks indre sikkerhed fra befrielsen i 1945 til Berlinmurens fald i 1989? "Hvem var de egentlig, Arne Nielsen og alle de andre i efterretningstjenesten med navne som Harry Bentsen, Herman Baumbach, Hilbert Winther-Hinge og Hans Marinus Lauritzen? Hvor kom de fra, hvordan tænkte og handlede de, hvordan så de på verden, som samfundets udpegede spionjægere og 'politiske politi'? [...] Kritiske artikler om efterretningstjenesten har der været mange af i årenes løb, men vi har sjældent fået det fulde billede eller forklaringerne fra PET, der som Kongehuset aldrig officielt tager til genmæle. Denne bog er et forsøg på at udfylde nogle af hullerne og skildre en hemmelig verden, hvor der - som man siger - ikke findes nogen sandhed, kun versioner"(fra Forord).
Med sans for de gode historier og periodens mange dramatiske begivenheder tager forfatteren læseren med på jagt efter fremmede spioner og danske venstreorienterede i en hemmelig verden.
Og han beskriver en myndighed, som i en periode tilsidesatte politiske beslutninger og udnyttede agenter - i en højere sags tjeneste.
Bogen bygger blandt andet på aktindsigt i PET's og Københavns Politis arkiver. Grundlaget for bogen er en række afklassificerede og delvis censurerede dokumenter, som forskere fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) har udpeget som væsentlige for perioden. Hans Davidsen-Nielsen har derved fået adgang til nye oplysninger om en lang række sager. "Tilsammen giver de for første gang et autentisk billede af, hvad der foregik inde i efterretningstjenesten, dengang verden balancerede på randen af atomkrig, og PET jagtede udenlandske agenter, danske spioner og venstreorienterede kriminelle som banden fra Blekingegade"(fra Forord).
Udgangspunktet for bogen er forfatterens fund i 1998 af den tidligere konservative justitsminister Knud Thestrups private dagbog. Den afslørede, at PETs leder Arne Nielsen trodsede loven om registrering af danske borgere, fik affotograferet PETs hemmelige kartoteker med oplysninger om hundredtusindvis af danskere og gemte mikrofilmene på den danske ambassade i Washington.
Fremstillingen er kronologisk og inddelt i afsnit efter de enkelte PET-chefers embedsperiode. Den beskriver tjenesten, de regler den var underlagt, tidens politiske miljø og de dele af PET's virke, der blev kendt i samtiden eller i eftertiden i form af 'sager'. Bogen omtaler sager med succes, som domfældelsen af DDR-spionen Jörg Meyer og KGB-officeren Gordijevskijs afhopning. Desuden omtales mislykkede sager, fx afsløringen af en aflytningsstation i Kejsergade i København og de fejlslagne forsøg på at få dømt oversætteren Arne Herløv-Petersen og den danske EU-embedsmand med DDR-kodenavnet 'Lenz'. Blandt de øvrige sager, som omtales i bogen, er bl.a. Blechingberg-sagen, Aksel Larsen-sagen, Runa-sagen, Holm Haase-sagen, Kasper Neergaard-sagen, Bent Weibel-sagen, Hetler-sagen, Ole Espersen-sagen, Jørgen Dragsdahl-sagen, Henning Gottlieb-sagen, Tvind-sagen, Blekingegade-sagen.
"Tilbage står, hvordan man skal bedømme de forskellige danskeres omgang med mere eller mindre kendte KGB-officerer. Kan man i et demokratisk samfund klandre nogen for at udveksle synspunkter og spise middag med repræsentanter for en fremmed efterretningstjeneste, som smurte tykt på i samtalereferaterne for at tilfredsstille deres arbejdsgiver hjemme i Moskva? Var man nødvendigvis spion eller på Sovjetunionens hold, fordi man var venstreorienteret, antiamerikansk og modstander af atomvåben? Nogen håbede vel, at de kunne reformere Østeuropa ved at opretholde en dialog?"
Hans Davidsen-Nielsen (f. 1968) er journalist på Politiken. Han har en fortid på Weekendavisen og var ansat på Morgenavisen Jyllands-Posten, da han i 1998 begyndte at skrive om efterretningstjenesterne. Han er desuden medforfatter til bøgerne Værnet - den danske SS-læge i Buchenwald og Danskeren på Guantanamo - den personlige beretning.

UDDRAG AF INDHOLD: Forord - Ministerens dagbog. Troels Hoff (Efterretningschef 1945-1949). Ernst Brix (PET-chef 1950-1957). Mogens Jensen (PET-chef 1957-1964). Arne Nielsen (PET-chef 1964-1970). Jørgen Skat-Rørdam (PET-chef 1970-1975). Ole Stig Andersen (PET-chef 1975-1984). Henning Fode (PET-chef 1984-1988). Hanne Bech Hansen (PET-chef 1988-1993).
Kronologi over Den Kolde Krig. Kilder. Litteratur. PET's love og instrukser. Personregister.

UDGIVER:
Politikens Forlag
Vestergade 26, 1456 København K
Tlf: 33 47 07 07, fax: 33 47 07 08
Internet: www.politikensforlag.dk

[Til top] [Forsiden] [Emneliste] [Arkiv] [Ugens bøger]


--------------------------------------------------------------------------------

FagBogInfo
Egernets kvt. 52
2750 Ballerup
E-post: frodes@image.dk