Biografi for: 9898. Jens Pedersen Burholdt

Biografi for: 9898. Jens Pedersen Burholdt

9898. Jens Pedersen Burholdt
Født: 00-00-1550
Gift: 00-00- med Kirsten HansDatter Mørk
Død: 04-06-1615


JENS PEDERSEN, Burholt
(1550) b.1615
f.Peder Jensen
g.m.Kirsten Hansdatter Mørk 1550 d1625-
Børn:
1.Karen
g.1.Laurits Lauritsen 1500 d1621
g.2.Christen Pedersen
se ogsaa Hallund sogn
kilde 19 ø.brønderslev



JENS PEDERSEN, Kølskergaard
(1564) bg.1615 i Ø.Brønderslev kirke
f.Peder Jensen
g.m.Kirsten Hansdatter Mørk 1550 d1625-
Børn:
1.Karen
se ogsaa Ø.Brønderslev sogn
kilde 19 hallund sogn


Jens Pedersen nævnes 1594 og 1606 som boende i Kølskegaard i Hallund sogn. Han flyttede imidlertid til gården Burholt i Øster Brønderslev sogn, som hans farbror Clemen Jensen hidtil havde haft i fæste. Jens Pedersen tilhørte en gammel selvejer-bondeslægt, og han ejede efter sin far herredsfoged Peder Jensen i Kølskegaard halvdelen af den store gård Vester Hebelstup i Hallund sogn.
Jens Pedersen døde i 1615 og blev begravet i Øster Brønderslev kirke, hvor der i skibets midtergang er gravtræ over ham. I 1624 verserede der ved Viborg landsting en troldomssag fra Hallund som har forbindelse med Jens Pedersen. Anders Thomsen i Vester Hebelstrup var formand for de 12 kirke-nævninger som med øvrige nævninger svor den anklagede Niels Laursen Neffue (Neve) skyldig i troldom, og denne kendelse blev af Stygge Høg til Vang indanket til landstingets påkendelse. I retten her fremlagdes et 24-mands vidne af Børglum herred om Niels Neves rygte for troldom og et 24-mands vidne fra Vennebjerg, Jerslev og Kjær herreder om det samme .
Dertil fulgte hans egen bekendelse om, at han for 40 år siden på Skagen lå hos Store Ingers, hvor der lå nogle katte ved kakkelovnen, og hen på natten kom nogle skagbo-kvinder ind og tog hver sin kat og red ud på. Henimod dag kom kvinderne ind igen, hver med sin kat, og de var i stadselige klæder, og derefter spiste de. Så dansede de og slog sammen med rumperne nogle gange.
Han bekendte også, at han året efter i Holt så, at en mand kørte i en vild kilde, og otte år efter var han i Øster Brønderslev, hvor der var tvende kvinder Babra og Helvig Biugs (Bygs), der brugte adskilligt spøgeri.
Der står ordret på side 295 i Tingbogen
"Hans egen bekendelse .. Aar siden paa Schauen laae hos til stor Ingers laae og nogle katte for kackeloffnen. Noget paa natten kom nogen schouboe quinder ind. Hver tog sin kat og reed ud paa. Och imod dagen kom hun ind med sin kat var i statelig kleder saa fik de mad. Siden dantze og slog sammen med rumpen nogen tide.
Item Aar efter saa hand i Hold at en mand kaldes Schalekin kierede i en vild kielde. Otte Aar efter var i Brøndersleff. Der var tvende quinder - Barbra og Helvig Biugs brugte adschillig spøgerii.p:
Item bekiendte at han tit och offte om nattetide førde S..ld.....t som bleff bruch til mange folk, som han brugte hands spøgeri.p:"
Jens Pedersen og Kirsten Hansdatter Mørks søn Christen Jensen i Burholt vidnede, at Hr. Laurits den yngre, præsten i Ø. Brønderslev, som var barnebarn af Jens og Kirsten, sammen med to mænd havde været i Jens Sørensens hus i Linderup, og da kom Neve til dem, og Hr. Laurids begærede, at han skulle synge med på sidste vers, og derefter var han nær kommet i ulykke. Christen Jensen vidnede også, at Jens Pedersen, hans far, skulle have spærret vejen for Neve med en økse og en greb, og Neve havde da lovet, at Jens Pedersen skulle få andet at tage vare på end at jage ham, og derefter blev Jens Pedersen syg og døde og beskyldte Neve for sin sygdom.
Der står: "Christen Jensen i Burhold vidnede at gl. Laurids i Brønderslef og hand var i Jens Mørchs eller Sørensens hus i Linderup da kom Neffve til dem. Gl. lauritz begierte at skulle quede med de paa siste kvad. og de næst nær kommet i ......
Item og Jens Pedersen skulle være efter ham med en Øxe og en greb. Neffue Loffde hand skulle faae andet og tage vare end jage ham. Dernæst blev siug og døde, og klagede for Niels Laursen for samme siugdom.
Niels Tøgersen vidnede lig som Jens Pedersen og ydermere at Neffue klagede ......faae hug aff Jens Pedersen og sagde hand var efter ham med en øxe. Og sagde at som han kom jamlings dag skulle Jens Pedersen vel lade ham gaa. Strax der næst gik Jens Pedersen til seng, faldt i en stour siugdom og midlertid han lade klage paa Neffue. Og saa døde."
Søren Jensen, muligvis også en søn af Jens Pedersen, sigtede derfor Neve for Jens Pedersens død.. Endelig fremlagdes i retten et vidne, hvori Hr. Niels Christensen, præst, udtalte, at Neve havde bekendt for ham i fængselet, at han ikke turde bekende sandheden, fordi der var tvende kvinder, og fik de det at vide, kom der ondt deraf, men hvis bødlen skulle pine ham, var han nødt til at bekende.
Viborg Landstings dombog for 1624 er ikke bevaret, så dommen kendes ikke, men efter det foreliggende er der vel næppe tvivl om, at Neve er blevet brændt.

[kilde: daa & http://home6.inet.tele.dk/niels_ma/nsl17550.htm ]


9898 jens pedersen burholdt ca 1550 ? Jens Pedersen Burholt nævnes 1594 og 1606 som boende i Kølskergaard i Hallund Sogn.Han flyttede imidlertid til Gaarden Burholt i Øster Brønderslev Sogn, som hans farbror Clemen Jensen hidtil havde haft i fæste. Jens Pedersen Burholt tilhørte en gammel selvejer-bondeslægt, og han ejede efter sin far Herredsfoged Peder Jensen i Kølskergaard halvdelen af den store gaard Vester Hebelstrup i Hallund sogn.[kilde: daa & http://home6.inet.tele.dk/niels_ma/nsl17550.htm]gravsten i øster brønderslev kirke:HERUNDERLIGERBEGRAFETERLIG FROMOC GUD FRØCTIGE MANDJENS PIERSENSOM DØDE I BURHOLTDEN 4 INNI ANNO 1615GUD GIFVE HANNEMEN GLEDELIGOPSTANDELSE far til ane-4949


Navn 9898 jens pedersen burholdt
Fødselsdato ca 1550
Fødselssted ?
Dødsdato 04 jun 1615
Dødssted burholt, øster brønderslev

Far Mor
19796 peder jensen 19797 anne jensdatter [2]

Børn
4949 karen jensdatter mørk
niels jensen
anders jensen
christen jensen
mette jensdatter
peder jensen

Partner(e)
9899 kirsten hansdatter mørk