Biografi for: 5080. Jacob Schade

Biografi for: 5080. Jacob Schade

5080. Jacob Schade af gammel Adelslægt fra Schlesien.
Født: 00-00-1540/1550 antagelig fra Glogau.
Gift: 00-00-
Død: 00-00-

1. Generation
Jacob Schade

Oplysningerne om slægtens stamfader er meget sparsomme. I "Slægts-Register over Schade -Stammen" fra 1781 anfører Christopher Giessing:
"Jacob Schade og hans Forældre skal have været af Gammel Adel fra Schlesien, for Religionen fordrevne, de havde i deres Våben 2 Halvmaaner og 2 Stierner; men som de geraaede i Armod, så nedlagde de Stamme-Navn og Våben.
Otto Hjort citerer i 1912 Giessing, og han tilføjer: "Familien Schade kom formentlig fra Preussisk Schlesien, hvor der i Glogau fremdeles skal findes saavel Lutheranere som Katholiker af dette Navn".
Glogauer Heimatbund e.V. i Hannover-Herrenhausen oplyser i skrivelse af 20-03-1990; " Der Name Schade Kam in Schleisen sehr häufig vor. So sind im Einwohnermeldebuch des Jahres 1943 in der Stadt Glogau allien 7 Inhaber dises Familiennames vermerkt."
Om Jacob Schade, der antagelig er født o.1540-1550, stammer fra Glogau har ikke kunnet efterspores, da den ældste kirkebog herfra begynder med døbte i 1646.
Det af Geissing angivne våben er næsten identisk med det våben, som den danske adelige slægt SKADE II førte, indtil den
Uddøde på mandssiden i 1676 med Jens Christopher Skade. *)(*

Axel Thisted skriver i 1934; "Man ved intet om, hvorfra denne Lighed skriver sig. Det kan tænkes, at Familierne Schade og Skade er af fælles oprindelse. Versionen om den Schlesiske Afstamning maa da formentlig være forkert. Der er ogsaa den maaske mere nærliggende Mulighed, at en af de ældste Schader fejlagtigt har troet sig i slægt med Skaderne og antaget deres Våben.

Den 10. oktober 1761 sendte sekondløjtnant Ole Wilhelm Schade fra Harlem pr. Fridrichhald en ansøgning om avancement til overkrigssekretær grev Ahlefeldt. Ansøgningen er forsynet med hans segl, der er lig med det adelige våben. Der er imidlertid ikke fundet noget, der kan bekræfte, at han har fået fornyet slægtens adelskab.

I nyere tid har proprietær Jacobus Cornelius Schade II (1868-1960) benyttet en efterligning af det gamle våben, idet der i hans signet under initialerne J S ses to fra hinanden vendende halvmåner mellem to femtakkede stjerner.


( kilde: Erik Schade Nielsen, :- Jacob Schade Slægten,- Frb.Bibliotek.)